Resdamm

IMG_3393När mormor och morfar kom med tåg från Stockholm på besök till oss i Malmö, var alltid det första mormor sa: ”Nu måste vi tvätta av oss resdammet”. Hon, själv född 1890, använde ett uttryck från 1800-talet. Då kunde man nog verkligen bli dammig när man reste!

Numera är det kanske inte dammet som stör – mera gnisslande tåg som inte kommer i tid. Men det har funkat fint på sista tiden, då jag har flängt en hel del. Nu senast till vackra Fredensborg,IMG_3392 (1)slottet som vid förra sekelskiftet var platsen för mäktiga mäns semestrar. Kung Kristian IX kallades ju ”Europas svärfar” eftersom hans många barn var ingifta i de europeiska kungahusen. Ett av barnen var prinsessan Alexandra som nämns i min bok – hon som blev trendsättare vad gällde hårmode och var den som fick Lycka att klippa sig i den nya (för Lycka missklädsamma) korta frisyren. Mer om de danska kungligheter som bebodde Fredensborg kan man läsa här sv.wikipedia.org/wiki/Kristian_IX_av_Danmark

En som också besökt Fredensborg och liksom jag gillade det var H C Andersen. Han bodde inte på slottet, men här, på huvudgatanIMG_3389Snart ska jag ut och bli lite resdammig igen – dags att åka till Oviken på släktforskningsrunda.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.