Faderskärlek

En intressant reflektion, a propos Bo Widerbergs skildring av Elvira, kom från Klas Grönqvist, författare till boken adlibris.com/se/bok/elvira-madigan-en-droppe-foll-9789175175065
Klas skriver: ”Ja, Bo Widerbegs beskrivning av Elvira stämmer nog inte ett dugg med verklighetens Elvira. Hon var nog betydligt mognare och allvarlig än hur hon framställs. Kanske mognare än den fjorton år äldre Sixten, som verkar att ha regredierat och blivit lättsinnig och slösaktig de sista åren. Men den yngre Elvira hade naturligtvis inte samma livserfarenhet som Sixten, särskilt inte på det sexuella planet.
Idén till fjärilsjakten fick Widerberg från en av Sparres dikter, ”Liten tös” (sid 5 i ”I bunden form”). Det lär ha varit Sparres egen dotter som gav inspirationen. Flickan var då cirka fyra år gammal, och att Widerberg låter den 21-åriga Elvira bete sig så barnsligt är väl närmast ärekränkande. Men han tycks faktiskt ha trott att Elvira verkligen var sån. Kass kvinnoskildring som sagt, och också kass verklighetsskildring, men där är han i gott sällskap med alla andra filmer, romaner, dikter, skillingtryck, baletter och musikaler. Sixtens diktsamling finns förresten som nedladdningsbar pdf-fil:”
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kb:eod-162625
  • Kathinka says:Edit

   Hej Klas! Vi har verkligen samma bild av Sixten och Elvira! Du har säkert läst hans diktsamling noggrannare än jag. När jag läser det du skriver tänker jag ”oj, jag har missat det – att dikten handlar om min farmor Märta”. Jag blev glad, faktiskt. Han hade alltså lite tankar på sina barn ändå! Det fick mig att plocka fram diktsamlingen. Genast grusades glädjen. Sixten diktar 1887 om en liten flicka, ”den lilla tösen på nio år”.
   Min farmor fyllde nio år nyårsafton 1891 – då hade hon varit faderlös i två och ett halvt år. Så där grusades den illusionen!
   Men kul med länken till Sixtens diktsamling – det finns säkert de (Sofie med den dyrkande bloggen om Sixten t ex) som uppskattar den!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.