Föreläsningsföreningen – folkbildning som mission

IMG_2985I Torpa har man haft föreläsningsförening sedan 1948. Det låter som en evighet, men egentligen är föreningen rätt ung. Iallafall om man jämför med Halmstads föreläsningsförening som bildades 1890. Föreläsningsföreningarna hör till samma tid som folkrörelserna, även om de oftast startades av utbildat folk (lärare mest) som ville bibringa de stora massorna bildning. Hur som helst har föreläsningsföreningarna varit som ett öppet universitet. Numera fungerar de som ett kitt på den ort där de verkar. Människor kommer samman, får en gemensam upplevelse av att lyssna på en riktig människa (inte en skärm) och så träffar man folk irl. Förutsättningen för en föreläsningsförening är eldsjälar som jobbar ideellt med att varje termin sätta samman ett program, vara på plats minst en timme i förväg, bära stolar, kolla teknik osv.

IMG_2709

I Torpa torpainfo.se/föreningar/föreläsningsföreningen-11173879 är det Lennart Johansson, ordförande, och Bernt Janderå, kassör, som sedan många år håller i trådarna.

Bygdens damer bakar och bjuder på fika efteråt i sockenstugans mysiga källare. Idag till ett 60-tal torpabor som ville höra om de sorgeliga händelserna som timade 1889.

IMG_2706

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.