Föreläsningsföreningar

”Falkenbergs föreläsningsförening – till nytta och nöje sedan 1902”. Så står det på programbladet.

Tänk, ända sedan Lyckas tid har entusiaster och idealister suttit och planerat program till kommande termins föreläsningsserie. Att det fortfarande går att hålla liv i denna tradition är egentligen ett mysterium. Jag menar, i konkurrens med DVD-filmer, nätet och TV. Från ren folkbildning har föreläsningarna på många håll blivit mera ett sätt för kändisar att komma ut till det så kallade folket. De tar betalt därefter, jag hörde nyss om personer kända från TV som tar mellan 45 – 200 000 kronor för en entimmes föreläsning. Vem kan vara värd så mycket? Är det bara det faktum att man stiger ut ur rutan som gör att man blir värd en fantasisumma?

Så finns det föreläsare förmedlade av bildningsförbunden. Här sitter en. En som tycker att det är kul att komma ut och snacka och som därefter kan kvittera ut ett arvode på en tusenlapp efter skatt. Jag har just skickat in text till vårens folder över föreläsningar i Falkenberg. För det är ett ”knep- och knåpande” för dem som lägger programmen. Förutom att få det att gå ihop ska de binda upp folk långt i förväg för att kunna trycka sina program.

Här till exempel, ett utdrag ur Langeland Foredragsforeningsfolder säsongen 2014-15:Skärmavbild 2014-10-27 kl. 21.27.07

One comment

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.