Bokmässan 2014

Linnéuniversitetets fräcka gula monter, kl 11-11.20, idag:IMG_2675

Så roligt det var! Professor Peter Aronsson och jag, i samtal om boken om Lycka, tillsammans med en, förhållandevis stor, monterpublik som blev kvar under hela vår stund. Det är kul att diskutera HUR man gestaltar släktforskarstoff!

På Släktforskardagarna i Karlstad häromveckan vimlade det av människor som sitter inne med massor av fynd ur arkiv och arkivalier. Men där fanns ingen direkt diskussion om VAD man gör med sitt material.

Jovisst – man kan fylla i släktträd (det ena finare än det andra, på Släktforskardagarna salufördes många varianter). Men visst vore det roligare om stoffet levandegjordes litterärt? Varför inte en kurs, t ex på Linnéuniversitetet, en kombinerad kurs i kreativt skrivande med utgångspunkt från historiskt material? Det vimlar av människor som är skrivsugna och som inte har några problem med VAD de ska skriva – de har ju hela släktberättelsen i form av data. Men hur? Jag skulle gärna gå den kursen!

Efter framträdandet i montern blev jag intervjuad av P1-programmet ”Släktband” sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2068&artikel=491799 för sändning längre fram i höst.

I övrigt kan man konstatera att bokmässan visar upp ofantliga mängder av ny svensk litteratur. Är det ”stresskottar”, allt innan boken, i den form vi känner, slutligen dör? Jag börjar tro det…. Lycka kom ut i pappersbok i allra sista stund.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.