Elvira lesbisk?

En queer Elvira? Varje tid har verkligen sina egna glasögon! Det är en sak att vara varse!

Som att man på 1960-70-talet läste Sixten-Elvira-historien som en berättelse om en frigid fru (Luitgard) med en utlevande make (Sixten)… 

Som att jag själv läste Luitgards (hustruns) historia med mina egna glasögon, de av en bedragen fru (i boken ”Sorgliga saker hände” 2014).

För att inte tala om att Klas Grönqvist (2013), tidstypiskt, läste: en man med psykisk diagnos (KG till och med diagnostiserade, alltså satte diagnos = stämpel i pannan, med hjälp av en psykiatriker http://amori.se/?cat=initiativtagaren, 130 år efteråt!).

Nu blev Sixten en galning som i sitt psykotiska tillstånd kastade sig över en cirkusartist…

På samma sätt kan man nu, enligt författaren Malin Nord, och med 2020-talets glasögon, läsa Sparre/Madiganaffären som en queer historia.

Det är det som är spännande med en berättelse som denna – den går att vrida på i det oändliga.

OCH, den går att vrida på, så att den passar vår tids stora frågor! 2013 psykisk sjukdom, 2021 hbtq.

I Östersund sätter teaterföreningen Undantaget upp ”Elvira Madigan” med premiär 2 juli 2021. Jag önskar Undantaget all lycka. Måtte det gå att genomföra – ni är beundransvärda som kämpar på i denna pandemitid, med all ovisshet den för med sig!!!

Vad jag tycker om tolkningen att Elvira var lesbisk? 

NY tanke! Spännande! Ö h t är ju kvinnor som levde samman, och deras relationer i det sena 1800-talet, intressanta. 

Man kan ju tänka sig att Elvira och Gisella delade rum på turnéerna, det är troligt. Man hyste in sig i billiga privatrum (cirkusvagnar är en senare företeelse). Säkert stod de varandra mycket nära, ”Filles d´Air” som de var. Just därför tror jag att Gisellas förälskelse i akrobaten Alexander Braatz, och hennes flykt med honom 1888, lämnade ett stort tomrum inuti Elvira. Ett tomrum som Sixten passade på att utnyttja.

Män av Sixtens kaliber har, liksom en inbyggd, seismograf för just den känslan: ”se mig, uppskatta mig, älska mig….”

Gisella lämnade snart den tarvliga tältvarietén som John Madigan startat 1887. Hon och Elvira var vana vid elegantare arenor. Men innan hon stack hade hon inlett relationen med Alexander. Kanske kände sig Elvira sviken då, när hennes ”nästansyster” plötsligt började intressera sig för en kille? De som hade delat allt, som ler och långhalm? Sixten påbörjade sin uppvaktning av Elvira i januari 1888, så det går ju omlott i tid. Därför är Malin Nords idé spännande!

Elvira visste kanske inte HUR hon  – om hon nu hade använt nutida vokabulär – skulle definiera sig, som vi säger idag. Alltså: ”vilken sexuell identitet har jag”? Frågan är om hon ö h t tänkte i de banorna? Är inte det 2020-talstankar? 

Hedvig (Elvira) hade i hela sitt liv vistats i cirkusens mikrouniversum, med sin mammas skarpa blick på att undanhålla henne från MÄN. Hon hade haft Gisella som sin ”syster” sedan hon var i 13-årsåldern (Gisella var 15 år då hon anslöt till Madiganfamiljen). 

Så visst, man kan tänka sig att de två flickorna utforskade sexualiteten tillsammans. Men att slå fast att Elvira var lesbisk… nja… 

Det ska bli spännande att ta del av Undantagets teateräventyr sommaren 2021! Idag har jag skickat min bok om Sixten Sparre till Maurits Elvingsson. Han ska gestalta Sixten i årets sommarspel ”Elvira Madigan” i Östersund.

Undrar om östersundarna vet, att Sixten hade anknytning till stan? Båda hans barn bodde där under krigssåren, Märta bodde där så länge som 1922-1942.