Sorgeliga saker i Arboga

Sentimentala, sedelärande, skämtsamma eller fasansfulla – skillingtrycken kan lära oss mycket om vad som engagerade människor kring förra sekelskiftet. Så skriver Arboga museum om sin utställning ”Skillingtryckens värld”. Och just engagerad var publiken i Stensalen i Arboga igår kväll. Ett sådant ”schvung” har det nog aldrig varit i allsången om de sorgeliga sakerna. Åhörarskaran var verkligen uppskattande  – det var en fröjd för en föredragshållare!

img_4362

Dessutom fick jag en specialvisning av den fina utställningen man gjort kring 12 olika skillingtryck. Där fanns kopplingar till Arboga. J L Saxon bodde där en gång i tiden, och det hemska ”Mälaredramat å Ångaren Prins Carl” år 1900 handlar ju om båten som avgick från Arboga. Mer här sv.wikipedia.org/wiki/Massmordet_på_ångaren_Prins_Carl 

Två affischer i utställningen. En från okt 1888, den andra från okt 2016.
img_4364

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.