Den som är satt i skuld är icke fri

pxojLdIMH8Y-tIAPCMmJWN6jl4QpZ2PMBRTIKVIT19A,94wMtr4wPBIQ2EU17hDdL8fYo7lQviZvJICBjMSL13EI mina föredrag brukar jag ta skulderna till sadelmakarna som exempel. Sixten hade en skuld hos en sadelmakare i Spånga på 80 kronor (=5000 idag).

c66513f5b2-353 Dahlman sadelskilte 024.JPG-for-web-normalOch också en till sadelmakare Dahlman i Köpenhamn på samma summa. Jag brukar säga att jag tror att han ville ha lite elegantare grejor och därför åkte till det mera kontinentala Köpenhamn för att skaffa sadel.

Döm om in förvåning när min bror i Köpenhamn skickade de här bilderna. Firman existerar än! Den ligger på Fortunstræde nära ”Magtens Bolig” Christiansborg. Dit gick Sixten alltså, för att utrusta sig med det senaste, det mest moderna i ridutstyrsel.

Vilken ironi! Fortunstræde – fru Fortunas gata …

Av sadelmager-dahlman.dk/historie.html framgår precis det jag trodde. Det var här de kungliga och de förnämsta och mest förmögna beställde sitt ”rideudstyr”. Och så Sixten med de galanta vanorna.Xb4eMzt9xuROiiVWE4yrLoHh4U7FFwxfd7dxZykLdCQ,-MMNPAsaccJU-IaU31pg2iV3YHT6ZPlDebyyPWXy5E8,U6MThZLFzrGjMp-aPBqR1GdrFTB-AaEotzo4Ht7tKBMUr en bouppteckning från 1800-talet går det att läsa ut mycket. IMG_3406 (1)Men inte trodde jag att någon av butikerna fanns kvar, ännu i vår tid. Nu vet jag, här på Fortunstræde gick Sixten ner i källaren.

2 comments

  1. Klas Grönqvist says:

    Intressant att en av hans kreditorer finns kvar än i dag. Undrar om sadelmakare Dahlman någonsin fick betalt för sin sadel från dödsboet. Du skulle kanske skriva till firman och fråga om de har kvar räkenskaperna från 1889, men det är väl ytterst osannolikt att det skulle finnas något kvar.
    En petitess: Sixtens andra sadelmakare fanns inte i Spånga utan i Spången, inte långt från Ljungbyhed. Orten är väl mest känd för sitt värdshus, odödliggjort i Edvard-Perssonfilmen ”Kalle på Spången”.

  2. Kathinka says:

    JA! Såklart är det Spången! Jag kunde inte förstå vad Sixten gjorde i Spånga 😉 men tänkte att han ju jobbade i Stockholm ibland och att han kanske då tog sig ut till Spånga.
    Men Spången vid Ljungbyhed var det, så klart! Gästgivaregården har över 150 år på nacken, så då vet vi att här passade säkert Sixten på att smörja kråset, när han ändå var på besök hos sadelmakaren.

Kommentera