Narcissos

narcissosMagnus Enckells bild av Narcissos (1912). Visar den Sixtens psyke? Jag tror det, efter den diskussion som vi hade på Dan Andersson sällskapets vårträff, och efter artikeln (den i och för sig förenklade, men ändå) i tidningen Metro igår.

Narcissistens kännetecken:

1. överlägsen – blåser upp sina egna bedrifter (en Snoilskys diktarlike!)
2. utåtriktad, men oempatisk. Sällskapsmänniska och karismatisk. Men bryr sig inte om andras känslor (det är omvittnat vilken glad gamäng Sixten var. Jag är övertygad om att jag skulle gillat honom om vi vore på samma fest!)
3. säker på sin sak – även sånt han inte behärskar (vill ”impa”. Här har jag inga bevis, men tror nog att det stämmer på Sixten. Han ville märkas i mängden)
4. svårt att erkänna misstag – skyller ifrån sig (jag vet verkligen inte om Sixten skyllde ifrån sig. Men jag har levat nära andra narcissister och vet att detta är typiskt, nästan det första tecknet)
5. söker uppmärksamhet (att t ex iscensätta sin död…?)
6. tar sig friheter – anser sig överlägsen och utvald och har därför större rättigheter (t ex rätten att leva på stor fot!)
Sixten, käre Sixten – nog var du narcissist! Felfostrad, bortskämd förste son i en familj som först hade det gott ställt, men sedan – efter konkursen – fick dra åt svångremmen. Enligt punkt 6 tog du dig friheten att kompensera dig. Det gick ju bra sedan du fått dispositionen till Lyckas feta hemgift. Värre blev det när du hade förbrukat den. Du forstatte, enligt punkt 6, att konsumera och till sist hade du nått vägs ände. Självmordet var det som återstod, och det iscensatte du, enligt punkt 5.

Men glad och spirituell – det var du. I sällskapslivet….

Kommentera