Ett bortglömt plagg

bildsixtenI romanen ”Snörmakare Lekholm får en idé” (Gustaf Hellström 1927) försörjer snörmakaren sin familj genom beställningar på snörmakerier, tofsar och fransar. Högreståndshemmen vid 1800-talets slut var dekorerade med bollfransar, möblerna hade tofsar och likkistorna var prydda med fransdekorationer. Och så var det officersrockarna. I en stad som Kristianstad saknades inte uppdrag för en snörmakare.

Min farmors far, Sixten Sparre, fotograferad 1887 – samma år som hans diktsamling kom ut. Man kan säga att han är på topp, officer som han blivit. Yrkets status understryks av uniformsrocken – bigeschen.

Så här beskrivs plagget i Svensk Uppslagsbok, andra upplagan 1947:

 

IMG_3198gustafhellstrom.se/bibliografi/lekholm%20Leopold.htm

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.