Erotik från tiden före Kristus

Portrait_of_Terence_from_Vaticana,_Vat._lat-2

Publius Terentius Afer, född ca 195 f.Kr. i Kartago, död 159 f.Kr., var en romersk författare av komedier. Terentius dog i ung ålder, och hann bara skriva sex komedier, samtliga uppförda åren 166-160 f.Kr. (Bild och text: wikipedia)

Varför tar jag med Terentius här – i en blogg som kretsar kring Sixten och Luitgrard Sparre och deras liv i Kristianstad på 1880-talet?

Jo, lustigt nog: Sixtens pappa Sigge, som sysslade mycket med teaterpjäser, översatte Terentius ”Bröderne”. Han fick till och med en utmärkelse av Svenska Akademien för sitt arbete med översättandet av dramatik.

  • Lustspel. 1: Bröderne (Adelphi) (översättning av Sigge Sparre, Littorin, 1871)

Det är inte omöjligt att Sixen hade en roll i pjäsen ”Bröderne”, ett stycke som beskrivs så här på Wikipedia: I Adelphi, som Terentius omarbetat från Menander, förs en pedagogisk diskussion, men huvudsakligen handlar Terentius verk om erotiska intriger.

Den som vill läsa mera om Terentius, vilken påverkade författare som Molière och Holberg, tittar här: sv.wikipedia.org/wiki/Terentius

Sigge Sparre skrev också egna pjäser. De är nedtecknade med sirlig handstil och finns att bese på Regionmuseet i Kristianstad regionmuseet.se. Vem som helst kan gå dit och kopiera dem.

(Något för Sofie? Nej, då får hon ju anstänga sig själv! Bättre att vänta till någon annan lägger ut dem. Då är det bara att trycka COPY PASTE och lägga ut dem på nätet).

Men visst vore det kul att sätta upp någon av dem – samma pjäser som spelades i det sparreska hemmet. Ålderdomligt, invänder någon. Ja, men betänk: fortfarande på 1870-talet spelade man pjäser av Terentius, född 195 f Kr. Pjäser som man fann lustiga och ekivoka. Säkert skulle 2000-talets människor också finna nöje i pjäserna, skrivna av slaven från Kartago.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.