I fotografens ateljé

Nästan bortglömt idag, med alla selfies och alla kameror i telefonen. Att gå till fotografens ateljé. Den här typen av annonser ser vi inte längre (Kristianstadsbladet mitten av 1880-talet):Fotografannons IMG_0976

Det gick bra för Carl Krook från Kristianstad. Han öppnade tydligen ateljé även i Falun, ser man på baksidorna här: samlarkameror.com/bildbaksida.htm.

De var nog ett modernt par, Olga och Carl. Olga Krook drev Kristianstads första frisérsalong, Carl var tidig med att fotografera. Hans ateljé låg på en liten bakgård i Kristianstad. Herren som just kommer ut är säkert nöjd – han har blivit avkonterfejad:

KrM_KDCD004652Här har Carl Krook tagit ett porträtt på den nyförlovade Luitgard Adlercreutz 1879:Lfolklore1880

Konstig dräkt, ja. Men man klädde ut sig på den tiden, när man skulle bli av porträtterad. Det var som en pjäs, man spelade en roll. Det kunde vara rollen av samekvinna, zigenare, fiskare. Eller som här, någon sorts fornnordisk skönhet. Kläderna tillhandahölls av fotografen, liksom olika fonder som skulle ge liv åt bilden.

Titta här. Luitgard Sparre, 1887. Nu är hon gift fru sedan sju år (och ser inte särskilt glad ut!). Nationalromantiken florerade och Lycka har lånat en Rättviksdräkt:

Lfolklore 1887ca

På tal om foton: den som vill se en inte så vanlig bild på Elvira Madigan går hit: historiskbildbyra.imagedesk.se/viewpic.htm?ID=1838103

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.