Sorgeliga saker

Det kom världens finaste kommentar igår. Helena skriver:

Min kärlek till skillingtryck väcktes redan när jag, som liten flicka under 1970-talet, satt bredvid min 10 år äldre syster när hon spelade Cittra. Hon sjöng och spelade skillingtryck eftersom de gör sig så bra på just Cittra.
Jag minns hur jag älskade de sorgliga och ibland tok-roliga texterna, och den kärleken har hållit i sig genom alla år.  Jag började samla på skillingtryck, och nu när jag är 42 år så har jag hunnit samla på mig en hel del.
Skillingtrycket ”Sorgeliga saker hända” har dock alltid lämnat en bitter eftersmak i min mun. Redan som liten reagerade jag på följande textrad; ”barn och maka hade han. Men från dessa nu han flydde med Elvira Madigan”. Jag berördes redan som liten mycket illa av det, och mina tankar gick till Sixtens ”barn och maka”. Genom åren har jag aldrig tyckt om just det skillingtrycket.
Min glädje och min iver blev mycket stor när jag läste att Sixtens barnbarns barn gett ut en bok med fokus på just Sixtens maka.
Jag kastade mig över den så fort jag fick hem den och redan samma kväll hade jag läst ut den. Så fantastisk! Så underbar! Så gripande!
Tack Kathinka för din fantastiska bok ”Sorgeliga saker hände – Elvira Madigan, Sixten och mig”!

Med vänlig hälsning Helena
skillingtryck1210Skillingtrycken är fascinerande, särskilt de som vilar på verklig grund.

Och lyssnar man på texten så hör man, precis som Helena, vilka sorger som ligger bakom.

Konstigt, egentligen, att inte fler har tänkt som hon – tänkt på ”barn och maka”. Romantiken har legat som en rosa dimma över verklighetens sorg, skam och saknad.

Här ett annat – förskräckligt – exempel från 1914:skillingtryck2211

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.