Sixten-dagen

bildsixtenHej Sixten! Du har namnsdag idag. Jag, jag vet – du skulle inte känna igen dig i almanackan. Varför man flyttar runt på namnen, som i ditt fall från den 6 augusti till idag, den 14 december, det vet jag inte.

Egentligen är du inte värd att uppmärksammas, inte med tanke på hur du betedde dig. Men OK, så här 125 år efter din död kan vi ju ändå gratulera dig på namnsdagen.

Sixtendagen var en dag som vi alltid uppmärksammade hemma. Far hette ju Sixten, liksom alla hans fyra bröder. En av dem hade till och med Sixten som tilltalsnamn.

Visst är det rörande, att din dotter Märta, som bara var sex och ett halvt när du stack, döpte alla sina fem pojkar efter dig. Kan saknaden efter en far uttryckas tydligare?

Du är stilig i din uniform med alla snörmakerierna. Året är 1887. Du har just blivit befordrad, din diktsamling har kommit ut och du är 33 år. Två barn, en pojke på sju och en flicka på fem. Och en söt hustru. Egentligen har du allt. Ändå låter du det hela gå i ”putten”. Det är nu du börjar låta bli att betala räkningarna hos hantverkare och butiker. Hyresvärdinnan fru Holmgren får från och med nu inte hyran för åttarumsvåningen.

Du är på toppen, men har börjat färden utför. Är det det som skymtar i din beslöjade blick?

 

Lämna ett svar