Å tannenbaum

IMG_2831Mamma, pappa, barn. Och så någon ur den äldre generationen. Precis så som det ska vara på julen.

Hur såg julförberedelserna ut i Lyckas hem i Kristianstad för 125 år sedan? Att någon saknas blir så tydligt på julen. Jag minns min första jul som skild, hur jag pyntade och grejade mycket mera än vanligt – det skulle ju kännas som jul, trots att vi inte längre var mamma, PAPPA, barn härhemma. Mina barn var på väg att bli stora. Lyckas var sex och åtta år – precis i en ålder då julen är viktig. Visserligen var den inte förknippad med prylhysteri 1889, men seden med julgran hade tagits från Tyskland och med den julens glitter.

Men jag undrar: stod det en gran i lägenheten på andra våningen på V Storgatan? Nej, jag tror att Lycka och barnen åkte till Lyckas föräldrar i Vetlanda. Ju fler som samlas, desto mindre märks det att en familjemdlem har valt att inte delta.

”Pappa är borta” sa Lycka. Om barnen förstod att han var död och begraven är oklart. Att gå bort kan ju betyda så olika saker.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.