Gravsmyckningsdagen

Allhelgona-700x468Undrar om någon någonsin satt ett ljus på Lyckas grav i Vetlanda? Där låg redan Lyckas fostermors syster Adamina och hennes man Hugo när Lycka begravdes 1912. Fyra år senare var det fostermor Sophies tur. Ingen har haft anledning att gå till denna grav på Vetlanda kyrkogård – vilket syns. Lyckas grav ser övergiven ut.L grav

Men hur förhåller det sig egentligen med allhelgonasederna? Numera är ju allt en enda röra: halloween, alla helgons dag och alla själars dag. Satte man ljus på gravar på Lyckas tid? Wikipedia vet:

Seden att tända ljus på gravarna i allhelgonatid växte i Sverige fram mot slutet av 1800-talet. I äldre tradition tändes gravljus mest på julafton, en sed som levde kvar in på 1940-talet.


Alltså: om Sixten hade haft sin grav hemma skulle Lycka förmodligen, med den nya tidens sed, tänt ljus på hans grav så här i början av november. Nu blev det ju inte så – Sixten vilar på Tåsinge och har genom åren fått mängder av blommor på sin grav. IMG_1960Här är det Fyns Amts Avis fotograf Roland Petersen och jag som pyntar. Luitgard har aldrig fått varken blommor eller ljus.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.