Att kamma gullgul fläta….

Titta vad jag fick av en av åhörarna i konsthallen i Hishult:IMG_2701

Marie-Louise från Våxtorp har haft kemikalieaffär i hela sitt liv. Där sålde de ”Elvira Madigan-kammen”.

På förmiddagen idag, när Marie-Louise gjorde sig iordning för att gå till föreläsningen om Elvira Madigan, Sixten och mig råkade hon titta på sin kam. Elvira Madigan! Hon tvättade kammen, plockade en bukett blommor och tog kam och blommor med till föreläsningen och gav mig! Så otroligt omtänksamt!

Kammen måste vara ett unikum. Jag har aldrig tidigare sett någon produkt som hetat just ”Elvira Madigan” (Kathinka, däremot  är namnet på både strumpbyxor, monchichi-leksaker och kattsand!).

188907xx_Elvira_cigaret_bog_Elvira_Madigan_udgave_1978Förklaringen ges av nöjesjournalisten och cirkuskännaren Jan Richter. Han berättar att en medlem i cirkusfamiljen Madigan numera har rättigheterna till namnet ”Elvira Madigan”. ”Så att ingen döper en cigarett, parfym eller till och med deodorant till Elvira Madigan”, som Jan sa.

Nu är jag iallafall innehavare av en Elvira Madigan-kam – även om toupéstickan är bortbruten sedan länge – sånt trams höll inte Marie-Louise på med.

Men att det var just en kam som fick Elviras namn, det var inte så märkligt som man först kan tycka. J. L. Saxon, han som skrev skillingtrycket, ansåg att hon var oemotståndlig när hon hade sitt bloda hår upplöst. Enligt honom fanns inte EN karl bland åskådarna som inte tänkte ”Om jag finge linda detta hår kring min hals”.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.