Hippologen Sixten

Som officer och dragon fick man hålla sig med egen häst vid 1800-talets slut. Sixten hade två. Här ser vi en bild från Kungliga Skånska Dragonregementet (i Ystad dock, Sixten tjänstgjorde i Kristianstad) från tiden.IMG_2621 Bilden är tagen i Hofbeslagssmedjan. Jag är osäker på om de blivande officerarna fick ägna sig åt så simpla sysslor som att sko? De fick kanske sina hästar skodda av grabbar som stod lägre i rang?

PS Jag har inte släppt funderingarna på det där med att äta hästkött. Det tillhörde de hedniska sedvänjorna:

”… förtärandet av hästkött var en helig handling som nordborna enligt urgammal hävd uppfattade som en religiös tradition. Det slaktade hästköttet kokades för övrigt i stora kärl eller kar, och …. Förutom att äta det kokta hästköttet var även drickandet av hästspadet, kalasandet på hästflottet och inhalerandet av hästkokets ångor vördnadsfulla handlingar åt den offrade hästen som hade en djup religiös innebörd.” 

Hu! Citatet är hämtat från humanistbloggen.blogspot.se/2013/02/att-ata-eller-inte-ata-hast.html

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.