Skillingtrycket får liv på söndag

Klipp ur Hallandsposten, kultursidan 25 juli 2014:

1800-talets nyheter och skrönor förmedlades via skillingtryck; billiga små häften som såldes på marknaderna. Sommaren 1889 förmedlades den stora händelsen, den om de ”sorgeliga sakerna” som timat på ön Tåsinge i Danmark, där löjtnanten Sixten Sparre och cirkusprinsessan Elvira Madigan hittats döda.
Skillingtrycken sjöngs och spelades på vevpositiv, melodierna var medryckande och man lärde texterna utantill. På så sätt spreds historierna från mun till mun.
På söndag får skillingtrycket om Elvira Madigan liv på Bollaltebyggets kulturminnesgård. Då berättar Kathinka Lindhe, barnbarnsbarn till Sixten Sparre och författare till boken “Sorgeliga saker hände”, historien om kärlekssagan, till Inka Perssons sång och ackompanjemang på cittra. Och det blir tillfälle att både höra och sjunga med i såväl Leijonbruden. Alpens ros som Sinclairvisan.
info:
Bollaltebygget ligger mellan Mästocka och  Knäred. Programmet ges på innergården till hallandsgården från 1600-talet, och det börjar kl 17.30. Programmet heter “Skillingtrycket får liv – den röda romantiken och den svarta sanningen om Elvira Madigan”

_MG_2333

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.